Recepten, tips en weetjes

De Fèrse Twist

De zoete aardappel (Bataat)

Wat we weten we over de zoete aardappel ( Bataat)

Het belangrijkste is dat de zoete aardappel eigenlijk geen aardappel maar een groente.  De aardappel  behoort tot de familie van de nachtschade en de zoete aardappel behoort tot de windefamilie.  De zoete aardappel ook wel bataat genoemd komt oorspronkelijk uit zuid Amerika maar wordt inmiddels veel geteeld in het zuiden van de VS, het midden Oosten en Senegal.  In Europa begint de teelt nu ook op gang te komen. Voor Noord Europa worden rassen ontwikkeld die beter bestand zijn tegen de kou. In Nederland wordt de zoete aardappel geteeld in Zeeland maar sinds 2017 ook in Brabant. De zoete aardappels groeien evenals de normale aardappel onder de grond en zijn verdikkingen van de wortels van de plant. Ze hebben een kwetsbare schil en worden daarom vaak met de hand gerooid.

 

Een zoete aardappel houdt niet van kou. Je kunt hem het beste bewaren op een donkere koel plaats tussen de 12 en 15 graden bijvoorbeeld de kelder. De schil en het vruchtvlees verschilt in kleur. In Nederland komt de roze en oranje kleur het meeste voor.

 

Zoete  aardappels zijn net als de gewone aardappel glutenvrij en bevatten geen vet en geen cholesterol. Daarentegen bevatten zoete aardappels   ± 85 kcal per 100 gram en bevatten zeer  veel  voedingsvezels antioxidanten, betacaroteen (provitamine A) vitamine C en B- Vitamines. Hoe mee roranje de kleur is hoe meer Betacaroteen de knol bevat. Daarnaast leveren belangrijke minaralen zoals kalium, foliumzuur en magnesium.De betacaroteen wordt het best opgenomen als je bij de bereiding een beetje vet gebruikt

 

De zoete aardappel bevat in tegenstelling tot de aardappel (die zetmeel bevat) inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel. Omdat de suikers uit de zoete aardappel pas in de dikke darm verteerd worden,  schommelt de suikerspiegel bij het eten ervan niet zo sterk. Daarom is de aardappel een heel goed voedingsmiddel voor mensen met diabetes type 2.

Zoete aardappels zijn dan wel een groente maar kan in gerechten vaak de aardappel vervangen.

Zo zijn in Canada zijn frites van zoete aardappel populair, de zogenaamde sweet potato fries.

 

Zo maak  je zoete aardappel friet.

Verwarm de oven voor op 230 °C.

Schil de zoete aardappelen, snijd in dikke frites en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte-paprikapoeder en eventueel zout. Besprenkel met de olijfolie en schep om, zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de frites in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. Schep elke 10 min. om.

Serveer de frietjes met mayonaise of crème fraîche.

Eet smakelijk 

 

 

100 % Fruitsappen

Onderzoek toont aan dat  100% fruitsappen mogelijk geen invloed hebben hebben op de glucose, bloedinsuline of insulineresistentie.

Uit eerder onderzoek is ook al gebleken  dat het drinken van 100 procent fruitsappen niet leidt tot een toegenomen risico om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Meer lezen:

Fruitijsjes

De Fruitsappen van de Wolslaar lenen zich uitstekend om Fruitijsjes van te maken.

Het recept is simpel.

Neem een ijsvormpje vul dit met de fruitsap van uw keus:

Appel-peer

Appel- aardbei

Appel-framboos 

Appel- vlierbes

Vul dit met de fruitsap en zet het in de vriezer binnen enkele uren hebt u een heerlijk fruitijsje. Puur fruitsap zonder toevoegingen .

Aardappels ( Frieslander) poffen

De Frieslander is een ovale, goudgele aardappel.

Deze aardappel kun je uitstekend koken, bakken, frituren maar wist u dat u deze aardappels  ook uitstekend geschikt is om te poffen bijvoorbeeld  op de barbecue.

Hoe ?

Was de aardappelen schoon, leg ze op aluminiumfolie voeg als  smaakmaker wat boter of olie en zeezout toe en vouw de folie dicht. Leg ze op de barbecue  in circa 30 minuten zijn ze gaar afhankelijk van de grootte van de aardappel . Wanneer u de aardappelen 15 min. voor kookt kunt u ze in ±10 min. gaar poffen

 

Al ze gaar zijn snij je de aardappel aan de bovenkant open en serveer ze met een frisse dressing zoals een yoghurt- of knoflook saus.  Hou je van pittig kies dan voor een JAMMAN

Eet smakelijk