Geopend: Ma, Wo t/m Vrij. 11:00 -17:00 & Zaterdag 9:00 - 16:00uur

Onze Geschiedenis

't Bruijntje door de jaren heen



De geschiedenis van het 't Bruijntje gaat terug naar 1853. Toen streek onze voorvader Hubertus de Bruijn, samen met zijn echtgenote Antonette Blom neer in Raamsdonksveer.  Hij vestigde zich als bakker  en landbouwer aan de Keijzersdijk/Hoofdstraat. In 1893 koopt hij voor zijn zoon Adrianus de Bruijn een boerderij aan het Smidseind en op deze plaats werd in 1909 geschiedenis geschreven.

Den grooten brand

Door een blikseminslag brandde niet alleen de boerderij af, maar de gehele straat.  Deze brand werd landelijk nieuws en staat in de boeken als de Grote Brand bekend. Het was, voor de toenmalige Prins Hendrik, aanleiding om een bezoek te brengen aan Raamsdonksveer en de slachtoffers van de brand.

Koninklijk bezoek 

Na het bezoek werd de straat vernoemd naar prins Hendrik.  De boerderij en de straat werden herbouwd en huizen werden 180 ° gedraaid.  In 1931 werd de boerderij voortgezet door zoon Grard de Bruijn. 

Tweede brand.

In 1944 werd de boerderij voor de tweede maal door brand verwoest. Gelukkig werd het woonhuis behouden. Wonder boven wonder overleefde het woonhuis de oorlog met slechts enkele granaat inslagen. Met een noodschuur gebouwd van de resten en een stal gebouwd van stro, werd de boerderij voortgezet. In 1948 werd op de fundamenten van de oude schuur de boerderij herbouwd.  Rond 1960 wordt de boerderij voortgezet door de broers Nico en Jos de Bruijn.

Nico besluit in 1967 te emigreren naar Brazilië waar hij een boerderij opzet. Jos zet de boerderij in de Prins Hendrikstraat voort.

't Bruijntje 

Eind jaren 70 bedenkt René de Bruijn, zoon van Jos, de naam '' 't  Bruijntje'' en maakt een naambord zoals deze nu nog op de gevel te zien is.

In 1988 wordt een boerderij bijgekocht aan de Buitendijk in Nieuwendijk.  Ook op deze gevel werd de naam 't Bruijntje bevestigd.

De melkkoeien verhuizen dan naar Nieuwendijk.  Ook de Prins Hendrikstraat  blijft in gebruik en wordt nog steeds gebruikt voor de opslag van producten & machines , de huisvesting van jongvee en natuurlijk de huisverkoop.